Innlegg fra EPTA-konferansen 2017

Et kritisk punkt i undervisningen, Radmila Stojkovic

Les her

Bilder

Se bilder fra EPTA-konferansen her

Program EPTA-konferansen 2017

Se programmet herMed forbehold om endringer

Medvirkende

 Einar Steen Nøkleberg er pensjonert professor fra Hannover og Oslo men nyter

nå tilværelsen som free-lance musiker.Han har fått alle norske musikkpriser og er Ridder 1.klasse av St. Olav.

Hans siste innspilling er 6 franske Suiter på Melodia-labelen i Moskva, og Einar

har et fast gjesteprofessorat i Beijing, Kina.

Program: 

Holberg-suite op 40

Preludium-Sarabande.Gavotte-Air-Rigaudon

 

 Jeg elsker deg (sangbearbeidelse)

Bryllupsdag på Troldhaugen (fra lyriske stykker )

 

3 Slåtter fra op 72:

Gibøens Brudemarsj, Myllargutens brudemarsj, Røtnamsknut (Halling)

 

Ensom Vandrer (fra lyriske stykker)

Fra Karnevalet( Fra Folkelivsbilder op19)

Kadens fra Klaverkonsert i a-moll

 

Ballade i g moll op 24

 

Catrine Thorstensen er billedkunstner, som hovedsakelig jobber med tegning og animasjon. Hun gikk ut av KHIO i 2001, og har siden da hatt en rekke utstillinger, nå sist på Haugesund Billedgalleri, og deltatt flere ganger på kollektivutstillinger som Høstutstillingen og Tegnebiennalen. Hun har også utført flere utsmykkingsprosjekter på skoler og sykehjem. Siden 2012 har hun i tillegg jobbet som kulturskolelærer i visuell kunst.

 

I denne workshop’en skal vi «spille» med streker, former, farger og bevegelse.  Gjennom en leken utforskning av tegning og animasjon med det digitale verktøyet Tagtool ser vi på musikk og lyd fra en annen vinkel, som forhåpentlig vil utvide vår opplevelse.

Utøverne skal jobbe «live» med tegning og animasjon, parallelt med framførelse på piano. Vi vil prøve ut forskjellige stiler og tolkninger, med fokus på stemning, uttrykk og samspill.

…………………………………………..

Tagtool er et digitalt verktøy for «live» tegning og animasjon, og kan sammenlignes med et instrument som kobles mot en projektor i stedet for høyttalere. Flere deltagere samarbeider om å tegne bilder og sette disse i bevegelse. Tagtool er basert på open-source software. På denne workshop’en vil vi bruke en app-versjon for iPad.

Kursleder er Catrine Thorstensen i samarbeid med pianist og lærer Zlatina Gitcheva

 

 

 

Ellen Ugelvik har fordypet seg i fremføring av samtidsmusikk og gir konserter som solist og kammermusiker over hele verden. Hun har vært solist med Oslo-filharmonien, KORK, Bergen Filharmoniske Orkester, Oslo Sinfonietta og Risør Kammerorkester. I kategorien samtidsmusikk har hun vunnet Spellemannsprisen tre ganger, både som solist og kammermusiker. Ugelvik ble kåret til Årets Utøver 2016 av Norsk Komponistforening. Hun er medlem av ensemblene asamisimasa og Jagerflygel.

 

Ellen Ugelvik er i avslutningsfasen av et forskningsprosjekt ved Norges Musikkhøyskole hvor hun utforsker solistens rolle i samtidens klaverkonserter. I perioden 2013-16 urfremførte hun fem nye klaverkonserter på norske og utenlandske scener.

 

Inn i instrumentet

extended techniques for piano

 I denne workshopen vil Ellen Ugelvik demonstrere og dele erfaringer med spill inni instrumentets kropp, og inspirere til bruk og utvikling av en større klanglig palett for studentene. 

 

Dr. Linda Christensen is the Institutional Sales Manager for Jordan Kitts music in Rockville, Maryland. She is also the Director of Education for JoyTunes, a company that develops iPad and iPhone apps for those who want to learn to play the piano, and she teaches private piano to
adults in the DC metro area. She is a retired Professor of Piano and Music Technology, retired from Wayne State College in Nebraska. Dr. Christensen holds a Ph.D. in Music Education/Piano Pedagogy from the University of Oklahoma.   She serves on many committees for the Music Teachers National Association and National Conference on Keyboard Pedagogy, and is in high demand as a presenter for state, national and international conferences. Linda has been published in Clavier Companion, Keyboard Companion and the Piano Pedagogy Forum, and served as an educational consultant for the 2000 edition of The Music Tree.

 

Session description:

This session will focus on the best and most popular mobile apps available for music teachers of any instrument, including apps for practice, performance, improvisation, and theory, as well as suggestions for incorporating these apps into lessons and your professional career. 

 

Lourent Boullet

Om Lourent Boullet, hans foredrag og masterclass les her

 

 

 

Jorunn Marie Bratlie debuterte som pianist da hun var 15 år.
I mer enn 40 år har hun hatt en allsidig karriere som solist, kammermusiker og akkompagnatør.
Hun har vært solist med de største orkestrene i Norge og gitt konserter over hele landet, USA, Kina
og store deler av Europa.
Hun var i sin tid den yngste solist noensinne i Griegs klaverkonsert under Festspillene i Bergen.
I tillegg til flere store produksjoner for radio og TV har hun et tyvetalls LP`er og CD`er på
samvittigheten.
Hun har gjennom flere CD-innspillinger og forskningsprosjekt spesialisert seg på norsk musikk fra
mange tidsepoker.
Hun er ansatt som førsteamanuensis i klaver ved Norges musikkhøgskole

 

 

 

Kåre Bjørkøy er professor i klassisk sang ved Institutt for Musikk,NTNU, Trondheim.

Han har dessuten vært dosent i sang ved det Jyske Musikkonservatorium, og han har de tre siste årene vært med som lærer og utøver ved Nordisk Sangfestival i Helsingland.

   KB debuterte som operasanger i 1976 ved Den Norske Opera. Han har sunget en rekke ledende roller ved hovedscenene i Skandinavia, og i gjestespill i Tyskland og Frankrike.

I 1977 debutrte han som romanse sanger , med Jorunn Marie Bratlie som akkompagnatør, og de har siden samarbeidet på en rekke recitaler i Norge. KB har vært solist en rekke ganger med ledende symfoniorkestre i Skandinavia og England, særlig i verker fra den romantiske og senromantiske perioden. Han har også urframført flere norske vokalverk.

  KB har vært lærer for en rekke av dagens ledende norske sangere.

Siden 1997 har KB deltatt i mange internasjonale forskningsprosjekter om sangstemmen, og han har presentert egen forskning ved flere ledende internasjonale fagkonferanser.

  KB går i pensjon fra fast stilling sommeren 2017. Han vil deretter fortsette som professor emeritus ved NTNU, med arbeidsoppgaver innen veiledning i stemmeforskning og med egne forskningsprosjekter. KB er medlem i styret for evta.no/NSPF. Han har dessuten  i tre år vært norsk kontaktperson i det globale World Voice Day

 

 

 

Ole Christian Haagenrud blir regnet som en av de mest lovende unge pianister i Norge. Han har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole der han hadde professor Jens Harald Bratlie og professor Håvard Gimse som sine lærere. Ole Christian har vunnet en rekke priser, blant annet Robert Levins Festspillpris. Han har spilt med profesjonelle orkestre som Bergen Filharmoniske Orkester og Kringkastingsorkesteret ved flere anledninger. I tillegg til solistoppdrag er han en svært ettertraktet kammermusiker og akkompagnatør, og han har samarbeidet med musikere som blant annet Lars Anders Tomter, Henning Kraggerud og Arve Tellefsen. Ole Christian har opptrådt på en lang rekke festivaler i Norge og i utlandet, og han har holdt konserter på flere av de største scenene i Europa. i 2016 hadde han blant annet sin debutkonsert i Concecertgebouw i Amsterdam. 

Program:

Geirr Tveitt: fra 50 folketonar frå Hardanger; Velkomne med æra
John Adams: China Gates
Nikolai Kapustin: Variasjoner op 47
 
 
 

 Thomas Knudsen, f. 1972 er profesjonell pianist, keyboardist, arrangør og kapellmester. Han er en allsidig pianist som kan spille i de fleste stilarter.Fullførte master of music, våren 1999 på Norges musikkhøgskole med hovedfag i kammermusikk /soloinstrument.Thomas Knudsen er ansatt på musikklinja ved Edvard Munch vgs. i full stilling. Han underviser i både klassisk og jazz/pop. Han er også repetitør ved skolen.

Thomas Knudsen har jobbet som gjestemusiker med KORK i div. prosjekter hvert år siden 2005. Det har vært alt fra jazz og pop til klassisk og samtidsmusikk.Thomas  har også jobbet  som gjestemusiker med Stabsmusikken fra 2005. Også her alt fra storband til klassisk og samtidsmusikk.

Han har også vært fast pianist med vokalgruppa Stilett siden 2002.

 

Å lage ”walking-bass”

 

Workshopen skal handle om å spille swing med ”walking-bass”. Dette blir vist gjennom eksempler og figurer som gir en god og variert walking-bass i venstre hånd. Videre skal vi gå gjennom hvordan man kan behandle akkordene i forhold til "voicing" og rytme i høyre. Det vil være hovedvekt på et komp uten melodi.

Målet med kurset er at alle deltagere skal ha mulighet til å kunne bruke noe av dette innholdet i sin undervisning i besifring eller eget spill.

 
  

 

Radmila Stojkovic har mastergrad i piano fra Universitetet i Beograd. Hun kom til Norge i 1994 og har siden undervist i piano og jobbet som akkompagnatør ved Fræna kulturskole. Hun har vært klaversolist med Romsdalsorkesteret og Kristiansund symfoniorkester, spilt konserter med musikk for 2 klaver og 6-hendig piano. Hun har hatt foredrag for EPTA Norge om serbisk pianomusikk og for EPTA internasjonal om inspirasjon i pianoundervisning.

 

Hvordan finner vi pianostykker som gir en umotivert pianoelev en god musikkopplevelse og følelse av mestring? Radmila skal presentere komposisjoner fra forskjellige pianobøker.

 

 

 

Mattias Johansson 

(1974) er utdannet pianist og pianopedagog ved Musikhögkolan i Malmö, Sibeliusakademiet i Helsinki og Norges Musikkhøgskole.

Han arbeider for tiden som pianolærer og akkompagnatør ved Edvard Munch videregående skole samt bruksklaverlærer ved Norges Musikkhøgskole.

Som frilans pianist har han turnert og spilt omtrent 60 konserter og eventer over hele landet med Rein Alexander. I 2003 og 2007 var han repetitør ved Oscarsborgoperaen i forestillingene Tryllefløyten og Carmen, og i 2013 var han sammen med operasangerne Nils Harald Sødahl, Rita Hegre og Anna Einarsson på Rikskonsertturné i India.

 

Mitt seminarium handlar bland annat om en metod där eleven övar självständigt på lektionen utan avbrott från läraren. Kortfattat har den 3 steg:

 

  • Eleven får reda på hur många minuter man ska öva, och sätter sedan själv ett konkret mål för denna tid.
  • Eleven övar självständigt inför läraren utan avbrott.
  • Läraren och eleven evaluerar det uppsatta målet och kvaliteten på övningen.

 Detta kommer att demonstreras och kanske upplevas som en slags masterclass i övning.

 

 

Morten Gunnar Larsen, norsk pianist.    

Utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, mest kjent som utøver av klassisk jazzpiano og ragtime. Han leder sitt eget       Ophelia Orchestra, medvirker i Odeon Jazz Quartet, Union Rhythm Kings,har vært mangeårig medlem av Magnolia Jazzband og i flere perioder med Ytre Suløen. Han gir ofte solokonserter samt duo-opptredener, for eksempel med jazzsangeren Karin Krog, klarinettisten Georg Reiss eller vokalist Ståle Ytterli. Som solist har han også spilt med ulike symfoniorkestre og framført verker av bl.a Gershwin og Bernstein. Han turnérer  ofte i Norge og utlandet, særlig i USA hvor han har bodd i lengre perioder, både i New York og New Orleans. I de senere årene har han ofte vist interesse på musikk fra Karibia og Sør-Amerika. På sin nyeste solo-utgivelse ”Creole Connections”  (Lawo Classics 2014 ) fokuserer han på dette.

Morten Gunnar Larsen har medvirket på ca. 40 innspillinger. Blant hans ni soloinnspillinger  kan nevnes spesielt ”Fingerbreaker” på Decca/Universal med internasjonal lansering. Han mottok Spellemannsprisen  for sin første soloplate (1976) samt nominasjoner i 1990 og 2000. Han har også mottatt Norsk Jazzforums ”Buddy”-pris og New Orleans Workshop-prisen. I 1995 fikk han som første norske artist Obie (Off Broadway)-prisen og Outer Critics Circle Award som solist i forestillingen ”JELLY ROLL!” i New York. Han er æresborger av byen New Orleans.

 

Morten Gunnar Larsen forteller og demonstrerer viktig komposisjoner av mannen som ble kalt «The King of Ragtime Composers»

1.april er det akkurat 100 år siden Scott Joplin døde. Denne dagen blir hans samlede pianostykker spilt over 2 konserter i New York’ Carnegie Hall

 

 

 

 

Nikita Knytin er elev ved Unge Talenter - Barratt Due Musikkinstitutt på klaver (prof. Marina Pliassova).

På tross av sin unge alder er Nikita aktiv som musiker både lokalt, utenfor kommunen og internasjonalt. Han har vunnet 1. pris, Gran Prix og ærepriser i soloklasser i en lang rekke nasjonale og internasjonale konkurranser.

Nikita har hatt både solokonserter og flotte solobidrag på forskjellige konserter både i Norge og utlandet (Tsjekkia, Hellas, Estland, United Kingdom, Tyskland, Italia, Russland) med strålende kritikk. Som solist spilte han med Tallinn Philarmonic Chamber Orchestra (Estland), Athens Chamber Orchester (Hellas), Vivaldi Orchester (Oslo, Norge), Kaunas City Symphony Orchester (Kaunas, Litauen), Toppen symfonikere (Mosjøen, Norge), Nordstrand Ungdomssymfoniorkester og Barratt Due Symfoniorkester (Oslo, Norge).

I september 2016 ble Nikita valgt ut til Jiri Glinka klaverakademiets talentprogram for unge pianister i alderen 16-18 (med unntak for alder).

Program:

Franz Liszt: Mefistovals
Edvard Grieg: Poetens hjerte
 
 

Eirin Rognerud, sopran

Eirin Rognerud er en ung koloratursopran fra Lommedalen. Hun har sunget i barnekoret i Den Norske Opera & Ballett siden 2012, og har gjort en rekke roller på operaens mindre og større scener. I 2016 vant hun den prestisjetunge Midgardsprisen i den nasjonale Midgardkonkurransen for unge musikere. Hun var også finalist og 1. prisvinner i Ungdommens Musikkmesterskap i januar 2017. Nå studerer hun ved Barratt Due musikkinstitutt og Edvard Munch vgs under Solveig Kringlebotn, og er spådd en lysende karriere.